Identitetskris i tonåren.

Vi valde att diskutera kring identitetskrisen i tonåren. Den förvirrade fasen i tonårslivet kallas moratoriumfasen, ordet moratorium kommer från latinska och betyder "dröjande". Moratorium är ett slags övergångsfas som går ut på att utforska och experimentera. Ann Frisén, proffessor i psykologi på Göteborgs universitet, har utforskat moratorium och säger att den fasen är nödvändig för att vi skall kunna utveckla vår egen identitet.
 
 "I mång och mycket handlar tonårstiden om att bli självständigt och skapa sin egen identitet. Och det är just sökandet efter en identitet som kan föra oss in på diverse krokiga vägar under resan" Ungdomarna söker sig fram, man måste kunna få prova på nya saker för att lära sig.
 
Tonåringens beteende beror på att pannloben, där beslutsfattandet sker, utvecklas senare än till exempel käslorna. Så tånåringen gör sina beslut känslomässigt och detta kan leda till dumma beslut. Känslorna styr mera än det egna logiska tänkande.
 
Identitetskrisen, förtjusningar, att prova egna gränser och skapelser av nya människorelationer påverkar tonårstiden mycket. Dunderfelt skriver att man i princip kan säga att ungdomstiden är en tid då man lär sig leva på nytt, eftersom man måste lära sig att individualisera sig och söka sig mot den riktningen som intresserar en. Utveckligen pågår främst i åldrarna 15-20 men även resten av livet. 
 
Vår uppfattning om oss själva (jag-bild) utvecklas och förändras genom hela livet. I elämänkaaripsykologia jämför Risto Vuorinens skillnader i individualiseringsprosessen hos små barn och i tonåren.  Båda slutar med att barnet kommer till en skede där hen accepterar sig själv som enskild individ.  Tonåringens process inbegriper 4 faser, fysiska förändringarnas fas, söka roller, identitetskris: vetskap att man måste dra loss från sina föräldrar, hitta sin identitet: den egna identiteten klarnar och den unga accepterar sina begränsningar
 
"..som förälder (eller medmänniska) måste du kunna kliva ner från ditt höga torn, byggt av erfarenhet, till barnets lägre torn och försöka förstå hur verkligheten ser ut därifrån. Det handlar också om att tydligt uttrycka att du ser och förstår och att inte döma och mästra, utan i stället hjälpa. Det betyder inte att alla beteenden ska få passera, men att försöka se barnet från olika sidor och ge uppmuntran och inte bara bestraffningar."
 
Källor:
André Vifot Haas - https://ungdomar.se/swajpet/kom-igen/article/vem-aer-du-vem-aer-ja 
Artikel - https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/barn-och-familj/tonaring
Dunderfelt T. 2011. Elämänkaaripsykologia
Biologiska aspekter - https://www.youtube.com/watch?v=O-f-R__7H4o&feature=youtu.be
Tonåren - https://www.youtube.com/watch?v=f8VTQnfuwr4
 
Ät popcorn :3
hanh
2017-11-26 @ 20:23:39

moratorium var ett nytt begrepp för mig! tack att ni nämnde :)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0