Nycklarna till en bra ålderdom
Ålderdomen behöver inte alltid vara negativt, tackvare den goda hälsovården och livsstandarden i västvärlden har livslängden ökat, och att en människa ännu i 60 års åldern kan känna sig frisk och har ännu många levnadsår
har ennu många år kvar av livet. Ännu i början av 1900-talet var medeltalet på livslängden runt 45år, på 1960-talet var det 70år och nu är det för kvinnor 82 år och män 75 år. Det förväntas inom de följande åren att livslängden ökar med ett antal år. Studier visar att äldre som är frivilligt aktiva har en bättre hälsa än övriga. De som är aktiva har fler nätverk, fler kontakter överhuvudtaget. Studier har bevisat att de som har nått ett långt och tillfredsställande liv är de som aktivt rört på sig genom åren, haft goda levnadsvanor och allmänt nöjda med sitt liv.
I en studie av Malin Fransson där hon undersökte vikten av aktivitet för att uppnå ett gott åldrande kom det fram att äldre som hade på sina vardagsaktiviteter under en tioårsperiod upplevde ökad livskvalitet jämfört de som hade minskat på sina aktiviteter. Man måste förstås alltid ta hänsyn till en persons egna intresse och behov. Om någon mår bättre av ett mera stillsamt liv så är det bäst att följa de egna behoven.
Acceptans är kopplade med ålderdomens många utmaningar, som till exempel att acceptera faktumet att man inte fysiskt är detsamma mera, att man går i pension, förlust av vänner och livspartner. Att bemöta dessa sociala och fysiska förändringar med acceptans kan vara grunden till en lycklig ålderdom.
Goda relationer resulterar i god hälsa som gammal, ju större socialt nätverk du har destu bättre mår du. Risken för demenssjukdomar är 60% för de äldre som har mera begränsade kontakter. De äldre som lever tillsammans med en partner mår statistiskt mycket bättre än de som lever ensamma. Om man mister sin partner så är det en stor sorg och förlust, därav det stora nätverket och de goda relationerna kommer bra "till nytta" i situationer som dessa.
Källor:
Dunderfelt, Tony. 2011. Elämänkaarinpsykologia. WSOYpro Oy, Helsinki. 286 s.
Tjersland, Engen, Jansen, 2011. Allianser. 342 s.
Fransson, Malin. 2010, Äldre och aktivering -Vikten av aktivitet för att uppnå ett gott åldrande, Tillgänglig: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/23928/1/gupea_2077_23928_1.pdf Hämtad 12.12.2017

Bild: http://www.spicyscribbler.com/health-issues-concerned-get-older/